Thursday, June 12, 2008

SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN (TAMIL) LADANG GLENEALY

SEJARAH SEKOLA
Sekolah ini ditubuhkan pada tahun 27.09.1957 dan beralamat di Parit.Sekolah ini adalah sebuah sekolah luar bandar.Seramai lima puluh tiga orang murid belajar di sekolah ini( termasuk murid tahun satu hingga tahun enam).Tenaga Penggajar pula seramai enam orang termasuk guru besar sekolah.Sekolah ini kecil tetapi mempunyayi kemudahan-kemudahan yang lengkap untuk murid-murid menuntut ilmu.

PROGRAM-PROGRAM SEKOLAH

Sekolah ini juga menganjurkan banyak program-program untuk meyakinkan murid-murid bahawa mereka juga boleh mencapai kejayaan dalam kehidupan.Sekolah ini juga tidak ketinggalan untuk menyambut hari guru,sukan tahunan,hari kantin,hari penyampaian hadiah dan sebagainya

1)HARI GURU

Hari guru tahun ini disambut pada 21/05/08 sebabkan oleh ujian petenggahan tahun diadakan pada 16/05/08.Pada hari tersebut murid-murid sekolah menjalanka pelbagai aktiviti untuk murid dan juga untuk para guru.Murid -murid juga menunjukkan kebolehan mereka dengan menyampaikan persembahan tarian,drama,cerita,berpuisi dan sebagainya yang berkaitan dengan guru.


2)HARI SUKAN

Tahun ini sekolah telah menggadakan hari sukan tahunan pada 17/04/08.Pelbagai acara telah dianjurkan oleh pihak sekolah seperti acara larian 100m,larian 500m,lompat jauh,lompat tinngi dan juga permainan-permainan secara kumpulan seperti menyusun tin,penuhkan air di dalam botal mineral dan lain lain lagi.


3)HARI PENYAMPAIAN HADIAH

Sekolah glenealy menggadakan hari penyampaian hadiah pada hujung tahun selapas mendapat keputusan UPSR bagi murid tahun enam.Ini kerana memberi hadiah dan penghargaan kepada murid-murid yang mendapat keputusa yang tinggi ujian tersebut.Tidak ketingalan juga kepada murid -murid yang mendapat markah yang tinggi dalam kelas masing-masing.Pada hari tersebut juga murid-murid menggadakan persembahan murid tahun satu hingga tuhun enam.


4)PROGRAM MINGGU BAHASA

Sekolah mengadakan minggu bahasa seperti bahasa melayu dan bahasa inggeris. Program ini bertujuan untuk mahirkan murid-murid dalam kedua-dua bahasa ini.Dengan ini murid-murid dapat menulis,membaca dan bercakap dalam kedua-dua bahasa ini.

Sekolah ini juga menambil bahagian dalam program dan petandingan yang dianjurkan oleh sekolah lain dan jabatan-jabatan negeri.Contohnnya KPERK KIDZ 2008 yang dianjurkan oleh jabatan perak baru-baru ini.No comments: